tisdag, augusti 09, 2005

Lika lika

- Vaddå? Ska du skriva om denna fikan också? säger Nick med ett hånleende.
- Ja, ni läser ju aldrig min blogg annars, svarar jag lite surt.
- Ja, men vaddå? Du skriver ju fel om grekkaffe. Så du menar att jag ska röra om efter det att kaffet kokat upp och sen låta det koka upp igen? Aldrig! Aldrig ska kaffet koka upp!
- Ja! Lyssna på Pascal, du har fel malaka! Och det med att röra om...

Åsikterna kring hur jag gör mitt grekiska kaffe är många. Jag gör fel. Men ändå rätt. Jag säger det igen. Alla jag frågar i Grekland vet hur kaffet ska bryggas och jag får minst två svar från varje person. Samma sak här.

Beställningen på Zanzibar är enkel. En americano till mig, en dubbel espresso till Pascal och Nick beställer en latte.

Ingen kö. Det tar alldeles för lång tid att få kaffet. Så har det varit hela sommaren. Servicekänslan försvann kort efter öppnandet. Det kanske beror på att Barista TröttTjej är trött. Hon har säkert jobbat hela sommaren. När Barista Kungar jobbade här var det fart på stället.

Det börjar bli kallt. Vi reser på oss och på väg mot bilen säger Nick:

- Jag drack en grekisk kaffe på Alfons Coffeshop* idag.
- Var den bra?
- Jo. Helt ok. Men inte riktigt bra. Det går inte förklara ordet "metrio" på svenska. Jag vill ha mitt kaffe metrio.
- Jo. Det heter lagom på svenska.
- Nej, men folk tror inte att ordet lagom finns på grekiska. Jag får säga lika lika. Alltså lika många delar socker som kaffe.
- Normal. Jag fattar. Lika lika.

*På Alfons Coffeshop kallas kaffet "äkta turkiskt kaffe". Sveriges enda automatiska sumpkaffemaskin enligt Alfons Baristor.

nickpascalilia

6 kommentarer:

Bengt sa...

Jag minns att vi blev bjudna denna kaffevariant i Libanon. Smakade annorlunda men en trevlig kaffeupplevelse.

Förresten så borde du väl skaffa en kopp med en sjuste logga...såg en på nätet med koffein molekylen...

Ilias Ioannidis sa...

Vad menar du en kopp med en egen logga? Låter intressant.

Bengt sa...

Den här muggen menar jag
http://www.thinkgeek.com/caffeine/accessories/2a01/

Nellan sa...

Hej! För att folk ska kunna rösta på dig på BloggToppen så måste du ha röstlänken på din sida. Logga in för att se din röstlänk.

Anonym sa...

Bra inlägg!

Att kalla det turkiskt kaffe bara för att det är turkiets äldsta kaffemärke (1667) är larvigt. Jag är grek som du och det är så klart det viktigaste. Turkarna har bestämt över oss i hundratals år och nu får vi, genom din blogg, äntligen ge igen!!!

Kevin Jackson sa...

Well, this is interesting. I did a blog search for barista training and found your site. When I get some time I'll come back and find out where barista training appears and how it relates - if it even does. Take care - nice work.