fredag, juli 29, 2005

Dubbeltrend

Fikandet i början av nittitalet utvecklades till en konst av mig och mina fikakamrater. Det gick så långt att vi började dubbelfika.

Dubbelfika är när samma sällskap dricker kaffe först på ett ställe och sedan går vidare till ett annat fik/kafé för en ny kopp kaffe. Nästan som att barhoppa.

Det geografiska läget spelar inte någon roll. Ibland fikade vi på ställen som låg bredvid varandra och ibland åkte vi till Köpenhamn för att sedan åka hem till Malmö för att fika igen. Okej, det var dagar då vi till och med kunde hinna med en trippelfika...

Det finns flera orsaker till att ta den andra koppen. Jag söker bättre kaffe. Skönare stolar. Lugnare stämning. Inga stolar. Sämre kaffe. Mer folk. Eller vad nu vi försöker hitta på för orsaker för en kopp kaffe till.

Stockholm är en mycket bra stad för dubbelfika. Jag har åkt från Norrtull till Skärholmen för att dubbelfika, men det är jag det.

För ett par veckor sen träffade jag en vän. Vi skulle bara träffas lite snabbt och skvallra. Efter en enkel espresso på Zanzibar ville jag ha mer. Så jag gjorde det enda rätta. Väntade ut min kompis så att han skulle gå, så att jag kunde få en kopp till. På ett annat ställe.

- Ska vi ta en till espresso, frågade han.
- Visst... men... eh.. ska vi ta den här?
- Nej, vi drar till Sosta, svarade han och vi försvann.

Efter en enkel macchiato på Sosta frågar jag hur länge han har dubbelfikat och berättar sedan om mina erfarenheter. Han vet inte att jag kallar det dubbelfika, men säger att många av hans vänner, bekanta och arbetskamrater brukar ta en kaffe till på ett annat ställe.
Som påtår, fast annorlunda.

Om du ska dubbelfika i Stockholm och är nybörjare kommer här ett par kvalificerade dubbelfikaställen. Det här är ställen som ligger nära varandra.

Café Nero - Non Solo Bar
Mellqvist - Lewinsky´s
Alfons Coffeshop - il café
Svart Kaffe - Skåningen
Subito - Zanzibar - Sosta (en enkel trippelfika!)

9 kommentarer:

Lennart sa...

Jag har "tävlingsfikat" eller vad jag ska kalla det. Det var i ungdomen (runt 18-20 år), jag och några kompisar som en lördagkväll skulle se hur mycket kaffe vi kunde dricka. Efter ungefär 9 eller 11 koppar, (minns inte riktigt) började våra magar bete sig konstigt och vi hörde också hur det gurglade i oss! Det där gjorde vi aldrig om!

Anna-Maria sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anna-Maria sa...

Aldrig hört ordet förrut, men gillar det instinktivt och förstår nu att det varit något som fattats... :)

Anonym sa...

Så det är på Sosta alla rusar på muggen?
Hahaha!

Ilias Ioannidis sa...

Tävlingsfikat har jag aldrig gjort men jag har vänner som dricker grymt mycket kaffe...! Vet inte heller hur det pallar det.

Elin sa...

Eller så har man ett kaffederby, man väljer varsitt fik för att se vem som har bäst kaffe, sist det hände blev det 1-1 mellan Mellkvists och Sosta :)

Ilias Ioannidis sa...

KAFFEDERBY!
Grymt bra idé! Det ska jag göra nästa gång.

Ilias Ioannidis sa...

KAFFEDERBY!
Grymt bra idé! Det ska jag göra nästa gång.

Kevin Jackson sa...

Well, this is interesting. I did a blog search for starbucks barista and found your site. When I get some time I'll come back and find out where starbucks barista appears and how it relates - if it even does. Take care - nice work.