fredag, juli 29, 2005

Dubbeltrend

Fikandet i början av nittitalet utvecklades till en konst av mig och mina fikakamrater. Det gick så långt att vi började dubbelfika.

Dubbelfika är när samma sällskap dricker kaffe först på ett ställe och sedan går vidare till ett annat fik/kafé för en ny kopp kaffe. Nästan som att barhoppa.

Det geografiska läget spelar inte någon roll. Ibland fikade vi på ställen som låg bredvid varandra och ibland åkte vi till Köpenhamn för att sedan åka hem till Malmö för att fika igen. Okej, det var dagar då vi till och med kunde hinna med en trippelfika...

Det finns flera orsaker till att ta den andra koppen. Jag söker bättre kaffe. Skönare stolar. Lugnare stämning. Inga stolar. Sämre kaffe. Mer folk. Eller vad nu vi försöker hitta på för orsaker för en kopp kaffe till.

Stockholm är en mycket bra stad för dubbelfika. Jag har åkt från Norrtull till Skärholmen för att dubbelfika, men det är jag det.

För ett par veckor sen träffade jag en vän. Vi skulle bara träffas lite snabbt och skvallra. Efter en enkel espresso på Zanzibar ville jag ha mer. Så jag gjorde det enda rätta. Väntade ut min kompis så att han skulle gå, så att jag kunde få en kopp till. På ett annat ställe.

- Ska vi ta en till espresso, frågade han.
- Visst... men... eh.. ska vi ta den här?
- Nej, vi drar till Sosta, svarade han och vi försvann.

Efter en enkel macchiato på Sosta frågar jag hur länge han har dubbelfikat och berättar sedan om mina erfarenheter. Han vet inte att jag kallar det dubbelfika, men säger att många av hans vänner, bekanta och arbetskamrater brukar ta en kaffe till på ett annat ställe.
Som påtår, fast annorlunda.

Om du ska dubbelfika i Stockholm och är nybörjare kommer här ett par kvalificerade dubbelfikaställen. Det här är ställen som ligger nära varandra.

Café Nero - Non Solo Bar
Mellqvist - Lewinsky´s
Alfons Coffeshop - il café
Svart Kaffe - Skåningen
Subito - Zanzibar - Sosta (en enkel trippelfika!)

onsdag, juli 27, 2005

Vem är du till mig?

8.02
Jag går in till Alfons Coffeshop. Tomt. Det är ju en tidigt stockholmsmorgon i juli.

- En cappuccino tack.

Barista Nonchalant lyfter en take away-kopp och visar den till mig samtidigt som han tittar åt ett annat håll.

- Nej, säger jag, dricker den här.

P3 överöstas av kvarnen och det pirrar i kroppen. Snart blir det kaffe.

Jag tittar runt på de överfyllda hyllorna och märker att det finns små skyltar/lappar med information om vad varje liten produkt kostar och vad det är. Allt från små mandlar doppade i choklad, små bakelser till iransk kaviar-toast.
Mitt öga fastnar för Etiopisk Yirgacheffe från Johan & Nyström.

- Gör du cappuccino på Yirgan? frågar jag förväntansfullt.
- Nej. Inte gott. Smakar inget bra. Bara espresso. Inge annat, svarar han kort och nonchalant.
- Men.. men.. alltså jag... jag har druckit cappuccino på Yirgacheffen och det är jättegott, säger jag och räcker fram 25 spänn. Vad är det för kaffe till denna cappuccinon?

Barista Nonchalant nickar uppåt mot hyllan och svarar lite slött.

- Zi Caffé. Bättre till cappuccino.

Jag ställer mig vid fönstret och dricker min cappuccino. Doftar inget. Tråkig smak. Kanske är bra, men inte idag. Kunde lika gärna vara Moak eller Monteriva.

8.07
- Tack för mig. Hej då! säger jag.

Barista Nonchalant hör inte. P3 i bakgrunden.

söndag, juli 24, 2005

You shall never walk alone

Äntligen. En riktig fikastund. Med en riktig fikare. Nicholas har flyttat till Stockholm. Äntligen.

Nicholas är min barndomskompis från Malmö. Vi var ute och festade jämt nere i Malmö. Skolan var sekundärt i vårt liv då. För tio år sen flyttade jag från Malmö och Nicholas flyttade till London. Efter en lång sejour i London och en kort i Malmö är han i Default City med ett nytt jobb. Det är första gången på tio år vi bor i samma stad.

Det är en vanlig skön sommareftermiddag. Vi går till Non Solo Bar. Det var längesen.

Barista MörkSkönhet skiner upp när hon ser mig och säger:

- Det var inte igår. Du har inte varit här på länge.

Jag har inget riktigt bra svar så jag ljuger istället:

- Ja, jag har flyttat lite från området. Det var ett tag sen, minst fyra månader sen. Men jag vet att du gör goda cappuccino. Två stycken tack.

Det är goda cappuccino och kaffet är Moak. Jag tror att kaffet skulle smaka bättre om de använder en annan blandning. Jag är lite trött på Monteriva och Moak-blandningar.

Vi sätter oss på deras uteservering. Jag och Nicholas säger ingeting till varandra. Vi fikar.


nonsolojpg